Shiatsu

Shiatsu is eigenlijk een vorm van dieptemassage die is ontstaan uit elementen van de traditionele Chinese geneeswijze, namelijk tuina, door de Japanners Anma genoemd. Deze geneeswijze werd ongeveer 1500 jaar geleden in Japan geïntroduceerd, begin 20e eeuw herontdekt door Tamai Tempakeu. Hij combineerde traditionele oosterse technieken met westerse inzichten in anatomie en fysiologie.

Waardevolle punten van Shiatsu zijn:

Shiatsu behandelingen versterken de innerlijke energie. Blokkades die in meridianen zijn ontstaan worden opgeheven. Zodat de energie weer vrij door de meridianen kan stromen (een meridiaan is een onzichtbaar energiekanaal in het menselijk lichaam waardoor energie stroomt). Een Shiatsu behandeling reguleert en stimuleert de circulatie van de energie en het bloed, en het versterkt het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor de behandeling zowel een preventieve als een genezende werking heeft.

Welke behandeltechnieken worden gebruikt?

Bij Shiatsu worden geen naalden gebruikt zoals bij acupunctuur, er worden geen kruiden of medicijnen toegediend. Er wordt slechts gebruik gemaakt van fysieke manipulatie technieken (rustige druk, meestal met duim, maar ook met de elleboog, vingers knie of voeten en door middel van rotaties en strekkingen), om meridianen vrij te maken van blokkades en de bloedcirculatie te stimuleren. Degenen die Shiatsu ondergaat voelt zich tijdens de behandeling prettig, ontspant en verkwikt. Daarom kan men Shiatsu zien als een manier om ziektes te voorkomen en te genezen en ook als een genieten op hoog niveau.

Wat is de werking van Shiatsu?

Een Shiatsu behandeling dringt door tot diep en het spierweefsel, de botten en de pezen. De behandeling werkt ook door in het bewustzijn. Het vergroot de veerkracht, geeft flexibiliteit, verzacht de spanning en vermoeidheid die door ziekte wordt veroorzaakt. Het versterkt en stimuleert de stofwisseling, reguleert de werking van het centrale zenuwstelsel, zodat je kalm en rustig wordt. Hierdoor heeft het een positief effect op je psychische gesteldheid. Het effect is een combinatie van het stimuleren van emotionele vastberadenheid/standvastigheid en het herstellen van de lichaamsfuncties.

Welke aandoeningen/klachten kunnen met Shiatsu behandeld worden?

Dit kunnen recente klachten zijn maar ook chronische klachten,