Qigong Tuina / Shiatsu

Qigong Tuina (spreek uit: Tsjiekoeng twienaa) is een natuurgeneeswijze die onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde en gebaseerd op de Taoïstische filosofie van Yin en Yang. Vanuit die basis wordt het lichaam gereguleerd en wordt de weerstand versterkt. Het is oeroud (+/- 4500 jaar), maar maakt tegelijk deel uit van een zich ontwikkelende moderne wetenschap.

Shiatsu is eigenlijk een vorm van dieptemassage die is ontstaan uit elementen van de traditionele Chinese geneeswijze, namelijk Tuina, door de Japanners Anma genoemd. Deze geneeswijze werd ongeveer 1500 jaar geleden in Japan geïntroduceerd, begin 20e eeuw herontdekt door Tamai Tempakeu. Hij combineerde traditionele oosterse technieken met westerse inzichten in anatomie en fysiologie.

De waardevolle punten van Qigong Tuina en Shiatsu zijn:

Qigong Tuina en Shiatsu behandelingen versterken de innerlijke energie. Blokkades die in meridianen zijn ontstaan worden opgeheven, zodat de energie weer vrij door de meridianen kan stromen (een meridiaan is een onzichtbaar energiekanaal in het menselijk lichaam waardoor energie stroomt). een Qigong Tuina en Shiatsu behandeling reguleert en stimuleert de circulatie van de energie en het bloed, en het versterkt het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, waardoor de behandeling zowel een preventieve als een genezende werking heeft.

Welke behandeltechnieken worden gebruikt?

Bij Qigong Tuina en Shiatsu worden geen naalden gebruikt zoals bij acupunctuur, er worden geen kruiden of medicijnen toegediend. Er wordt slechts gebruik gemaakt van fysieke manipulatie technieken (Chinese therapeutische massage en acupressuur) en energie-instraling (Waiqi) van de therapeut naar de patiënt om de meridianen vrij te maken van blokkades en de bloedcirculatie te stimuleren. Waiqi is een Qigong techniek van hoog niveau, waarbij de Qigong beoefenaar in staat is zijn Qi te laten toenemen om het vervolgens uit te stralen naar de patiënt. Beide technieken hebben een therapeutisch effect. Degene die Qigong Tuina ne Shiatsu ondergaat voelt zich tijden de behandeling prettig, ontspannen en verkwikt. Daarom kan men Qigong Tuina en Shiatsu zien als een manier om ziektes te voorkomen en te genezen en ook als een genieten op hoog niveau.

Wat is de werking van Qigong Tuina en Shiatsu?

Een Qigong Tuina en Shiatsu behandeling dringt door tot diep in het spierweefsel, de botten en de pezen. De behandeling werkt ook door in het bewustzijn. Het vergroot de veerkracht, geeft flexibiliteit, verzacht de spanning en vermoeidheid die door ziekte wordt veroorzaakt. Het versterkt en stimuleert de stofwisseling, reguleert de werking van het centrale zenuwstelsel, zodat je kalm en rustig wordt. Hierdoor heeft het een positief effect op je psychische gesteldheid. Het versterkt dus zowel de fysieke als psychische gesteldheid. Het effect is een combinatie van het stimuleren van emotionele vastberadenheid / standvastigheid en het herstellen van de lichaamsfuncties.

Welke aandoeningen/klachten kunnen met Qigong Tuina en Shiatsu behandeld worden?

deze klachten zijn o.a.: